|Wrong language?
wax crayons for ceramics only.

CERALINE Wax Crayons zijn waskrijtjes op basis van koolwaterstoffen, pigmenten en glasvormers.
Ze kunnen gebruikt worden voor het decoreren op elke keramische ondergrond.

Maak de tekening met CERALINE Wax Crayons, vul de vlakken in met pigment, glazuur of engobe, of overdek de tekening met glazuur, en ontdek hoe u zelf met CERALINE Wax Crayons veilig en tijdsparend unieke resultaten verkrijgt.

Kleuren en versies

CERALINE Wax Crayons bestaan in 10 basiskleuren en 4 oxiden (FeO, CoO, CuO,MnO). Alle kleuren zijn te verkrijgen in 2 versies: SK 02a voor aardewerk en SK 7 voor steengoed.

Op bestelling en voor minimum volume zijn ze ook te verkrijgen in versie SK 05a.

De versie voor lage temperatuur kan ook op hoge temperatuur gebruikt worden, maar de aangebrachte lijn zal lichtjes uitwaaieren. De versie voor hoge temperatuur is niet te gebruiken op lage temperatuur, omdat de kleur onvoldoende zal hechten.

Onuitwisbare echte kleuren

Met CERALINE Wax Crayons tekent u op elke keramische ondergrond, die lichtjes ruw is. De aangebrachte lijnen zijn onuitwisbaar. Hierdoor is het mogelijk met het penseel te glazuren zonder de CERALINE-lijnen open te vegen. U kan ook een dekkend glazuur aanbrengen over CERALINE-lijnen zonder deze te maskeren. De kleuren zijn stabiel, ook na de stook in reducerende brand.

Inkleuren van vlakken en antiflux

CERALINE Wax Crayons zijn niet bedoeld voor het inkleuren van vlakken. Maar door het waterafstotend karakter van de was gaat het inkleuren van de lijntekening met pigment of glazuur veel sneller en nauwkeuriger. Door het anti-flux-karakter van CERALINE wordt het overvloeien van de aangrenzende glazuur bij het branden verhinderd, zoals bij de oude Cuerda Seca-techniek.

Veiligheid

Onze producten zijn stofvrij en bevatten geen oplosbare zouten. Alle gebruikte pigmenten zijn glasgebonden (ceramic stains) met uitzondering van de oxiden-waskrijtjes. In tegenstelling tot gewone krijtjes komen er bij gebruik van CERALINE Wax Crayons geen stofdeeltjes vrij, wat de gezondheid ten goede komt.

Basiskleuren

 

0 - Zwart

 

1 - Lila

 

2 - Rood

 

3 - Geel

 

4 - Wit

 
 
 

5 - Lichtgroen

 

6 - Donkergroen

 

7 - Petroleum

 

8 - Staalblauw

 

9 - Blauw

Ruwe oxides

FeO

CoO

CuO

MnO

 
Firma

CERALINE bvba is de producent van de gepatenteerde waskrijtjes “CERALINE for ceramics only”.

Sinds 2004 zijn deze waskrijtjes te koop in speciaalzaken voor keramiekbenodigheden in verschillende landen.

CERALINE Wax Crayons zijn ontworpen door de Belgische keramist Lucien Tinck. Hij heeft ze in de eerste plaats gemaakt om zijn eigen werk te decoreren in een stijl gelijkend op de oude CUERDA SECA- technieken.

Na 15 jaar gebruik ervan en het op punt stellen van de samenstelling zijn de CERALINE Wax Crayons nu voor iedereen beschikbaar. U kunt er al uw keramiek mee decoreren op een eenvoudige, gebruiksvriendelijke manier, die u veel plezier en tijdwinst zal bezorgen.

Tips

Op welke oppervlakken gebruikt men CERALINE Wax Crayons ?

CERALINE Wax Crayons worden enkel gebruikt op reeds gebakken klei. Zowel voor aardenwerk als voor porselein mag het oppervlak niet te glad zijn, want dan hecht de was niet. Dit geldt evengoed voor gewone waskrijtjes op papier. Gladde klei kan men eerst ruw maken met schuurpapier.

Stoken onder reducerende atmosfeer.

Alle kleuren en oxiden kunnen gestookt worden zowel onder oxiderende als reducerende atmosfeer. Vooral ijzer- en koperoxide zijn bijzonder geschikt voor reducerende stook en geven verrassende resultaten.

Inkleuren met CERALINE Wax Crayons ?

CERALINE Wax Crayons zijn niet geschikt voor het inkleuren van oppervlakken. CERALINE is geen glazuur in de vorm van een waskrijt, het is een pigment tekenstift (pigment-liner). Toch is het mogelijk te schaduwen met CERALINE, zolang er nog ruimte blijft tussen de arcering voor het hechten van glazuur. Indien het nadien aangebrachte glazuur dikke druppels vormt op de CERALINE lijnen, kan men deze best met een zacht penseel uitsmeren.

Werktemperatuur

CERALINE Wax Crayons moeten beneden de 30 °C bewaard worden en verwerkt. Maar het is mogelijk op gebakken klei te tekenen, die men lichtjes verwarmt, bij voorbeeld met een haardroger. Zo verkrijgt men een vollere lijn en kan met meerdere effecten creëren.

SK 02a of SK 7

Men gebruikt SK 02a voor aardenwerk op temperatuur 1050 °C tot 1150 °C en SK 7 voor steengoed op temperatuur 1150 °C tot 1300 °C.

CERALINE Wax Crayons voor lage temperatuur kunnen ook gebruikt worden op hoge temperatuur. De lijnen zullen dan licht uitwaaieren in het aangrenzende glazuur. CERALINE Wax Crayons voor hoge temperatuur kunnen echter niet gebruikt worden voor bakken op lage temperatuur. De pigmenten zullen onvoldoende hechten.

 

SEGER (SK)
Large cones  
Cone n° HEATING RATE
  150°C/h 270°F/h
07a 970 1778
06a 990 1814
05a 1000 1832
04a 1025 1877
03a 1055 1931
02a 1085 1985
01a 1105 2021
6a 1240 2264
7 1260 2300
8 1280 2336

 

SEGER (SK)
Small cones  
Cone n° HEATING RATE
  150°C/h 270°F/h
010a 925 1697
08a 965 1769
06a 995 1823
05a 1010 1850
04a 1055 1931
03a 1070 1958
02a 1100 2012
5a 1230 2246
6a 1260 2300
7 1270 2318

Glazuur over CERALINE lijnen

CERALINE lijnen kunnen niet met een glazuur worden bedekt. Ze vormen tijdens het glazuren en tijdens de stook een dam tussen oppervlakken, die geglazuurd worden. Het resultaat is een matte gekleurde lijn tussen de geglazuurde vlakken, die doet denken aan de oude Cuerda Seca techniek.

CERALINE tekening zonder glazuur

Men kan met CERALINE een tekening maken en deze bakken zonder glazuur. Om een goede hechting van de CERALINE lijnen te verkrijgen moet men dan wel iets hoger en langer stoken dan de aangegeven temperatuur.

CERALINE tekening met glazuur

Men kan een decoratieve tekening maken met CERALINE lijnen. Wanneer men de vlakken invult met onderglazuur, dan moet men steeds een transparante glazuur over het hele object aanbrengen. Dit helpt de CERALINE lijn optimaal te fixeren. Men kan ook een dekkend glazuur met de borstel over de CERALINE lijnen aanbrengen. De CERALINE lijnen worden niet uitgeveegd en het glazuur zal de lijnen niet bedekken bij het bakken. De kleuren van de CERALINE lijnen blijven onveranderd.

CERALINE en werken met sinter engobe

Indien men werkt met donkerbakkende klei of een gladde biscuit, dan is het aan te raden het object eerst te overspuiten met een sinter engobe. De CERALINE kleuren zullen helderder blijven.

 

Verkopers

België

Nederland

France

United Kingdom

Deutschland

España

Italia

Portugal

Norge

Danmark

Polska

Australia

Österreich

Türkiye